Dikke Darm

dikke darm functie

Bij klachten van de dikke darm denken we snel aan obstipatie, krampen of gasvorming.
Maar de dikke darm heeft ook een directe link met lage rugpijn. De nummer 1 van meest voorkomende klachten bij de mens. 90% van de mensen krijgt een periode met lage rugpijn. Ook de knieën en de voeten hebben een link met darm klachten. En zelfs de 'hallux valgus' (scheefstand grote teen) is aan de darmen gelinkt.
En laten we de afhankelijkheid van je hormoon huishouding niet vergeten in relatie tot je darmen
Zelden is het zo dat er een specifieke oorzaak (bijvoorbeeld een breuk) is voor de klachten en onder artsen en bijvoorbeeld fysiotherapeuten wordt dit een a-specifieke lage rugklacht genoemd. Ook uitstralende pijn in het been is vaak het gevolg van problemen van de dikke darm.
En herken je ochtendvermoeidheid? Denk dan ook even aan je darmen.
Let bij je voeding op wat minder koude salades te eten, liever warme groenten!
Ben terughoudend met transvetten. (bijvoorbeeld uit hard frituurvet, en koek) Helaas voor de vleesliefhebber, ben terughoudend hiermee!
Daarnaast adviseer ik je minder lactose (zuivel) en glucose (suikers) houdende producten te nemen.
De dikke darm is het verlengde van je dunne darm en mondt uit in je endeldarm. Hij kan wel zo'n anderhalve meter lang zijn!
De dikke darm is het orgaan dat vocht uit de bijna geheel verwerkte voedselbrij (chymus) haalt, vlak voordat het naar je endeldarm gaat.

Lever

lever functie

Wanneer je lever niet goed functioneert kun je verschillende klachten ontwikkelen, onder andere rondom je rechter schouder(blad) beschrijven mensen herkenbare klachten. Dit komt doordat de lever wordt aangestuurd door zenuwen afkomstig van de 6e t/m 9e borstwervel. .
Maar tevens zorgt hij middels de galproductie dat vetten kleiner worden gemaakt zodat de darm hem kan verwerken. Ofwel een matig werkende lever heeft direct invloed op je darmfuncties.
Koffie chocola en alcohol hebben een negatief effect op de lever!
Een dagelijks glas grapefruitsap om te ontgiften en groene thee voor de antioxidanten zijn dan weer goed voor de lever!
De lever ligt hoog in de rechter flank van je lichaam. Hij is volledig omgeven door buikvlies maar zit ook deels aan je diafragma vast. Je lever heeft een bijdrage aan de productie van je bloed. Tevens maakt hij gal, welke wordt opgeslagen in de galblaas.
Verder heeft hij functie bij je koolhydraat, vet en eiwit stofwisseling, ook breekt hij overmatige hormoonproductie af en heeft hij een ontgiftende functie.
Naast al deze taken slaat hij ook nog eens glycogeen op, wat je lichaam kan gebruiken om energie uit te halen.
Met al deze taken is de lever een voorname warmte producent voor je lichaam!

Nieren

nieren functie blaas functie

Ook voor de nieren geldt dat lage rugpijn een veel voorkomend probleem is.
Bij niet optimaal functionerende nieren kunnen er oedeem problemen en gewrichtsklachten ontstaan . Denk hierbij aan kalk afzetting in pezen bij bijvoorbeeld de schouder en de achillespees.
Grote vermoeidheid en een weinig verkwikkende slaap kunnen een gevolg zijn van slecht nier functioneren.
De nieren hebben niets te maken met de aanmaak van geslachtshormonen maar wel om hormonen als renine, dat de arteriële bloeddruk beïnvloedt. Ze spelen ook een rol bij de aanmaak van prostaglandine, dat invloed heeft op de baarmoeder, het spijsverteringsstelsel, de bronchiën en pijn.
Bij problemen met de nier is voldoende water drinken één van de meest voorname adviezen. afhankelijk van je bezigheden en lichaamsverhoudingen is het aantal liter per dag in te schatten. De ene persoon heeft aan anderhalve liter genoeg en de ander heeft veel meer nodig. Het menselijk lichaam bestaat voor 70% uit water. Onze nieren zorgen voor het evenwicht en de verdeling daarvan. In samenwerking met de andere organen beheren ze het bloedvolume en de arteriële bloeddruk.
Samen met de lever zijn het onze zuiveringsinstallaties!

Maag

maag functie

De maag is de start van je spijsvertering. Nadat je slokdarm het voedsel aanlevert, is het de eerste plek waar je voeding aan de echte verwerking ervan word onderworpen. . Bij maag klachten ervaren mensen verschillende soorten klachten.
Denk hierbij aan verkramping rond de ribben. Pijn tussen de schouderbladen. De armen volledig omhoog laten reiken kan een remmend en strak gevoel geven.
Ook enorme vermoeidheid aan het eind van de dag kan een relatie met de maag hebben.
Brandend maagzuur of zelfs een maagzweer is een veelvoorkomende klacht. Het is opvallend hoeveel mensen maagbeschermers nemen. Vaak is dit om andere medicamenten te nemen zoals bijvoorbeeld ontstekingsremmers (NSAID's) terwijl je maag aangeeft dat het dit niet kan verwerken.
Vermijd voor deze verzuring (snelle) suikers, met name in de vroege ochtend of namiddag. Daarnaast is het ook van belang om de transvetten te verminderen.
Alcohol en chocola in de avond zijn ook funest voor deze zuurgraad.
Roken; iedereen denkt aan de longen, maar vergeet niet dat de mengeling van speeksel met tabak direct giftig is voor de maag.

Dunne Darm

dunne darm functie

De dunne darm is het orgaan waar de meeste voedingstoffen worden opgenomen.
Klachten worden vaak gesignaleerd als, buikkrampen (meestal midden in de buik), diarree, snel naar het toilet moeten na het eten, lage rugpijn of pijn in de benen.
De darmen vormen een uiterst gevoelig orgaan voor het zenden en ontvangen van emoties: 100 miljoen neuronen verbinden de darmen met de hersenen!
Zaken als vermoeidheid, depressie, burn-out kennen vaak een darm gerelateerde oorzaak.
In deze darm ontstaat namelijk makkelijk een laaggradige ontsteking. Dit is een reactie op de voeding die je binnen krijgt. Is dit een constante stroom aan kunstmatige of ongezonde voeding, dan zal het darmslijmvlies open gaan staan, waardoor letterlijk de slechte bacteriën en stoffen je bloed in lekken. Het gevolg: een laaggradige ontsteking die nauwelijks in het bloed te meten is. Een constante 'aan' knop van je immuunsysteem.
Naast deze laaggradige ontstekingen weten we ook dat de dunne darm ten grondslag kan liggen aan zure oprispingen doordat de darmen tegen het middenrif omhoog duwen.
De dunne darm is het langste orgaan van je lichaam, zo'n 6,5 meter. Het is geheel bedekt met darmslijmvlies. Het darmslijmvlies, en met name dat van de dunne darm, bevat talrijke plooien die het oppervlaktecontact met de chymus (de vermalen spijsbrij van de maag) vergroot, om de opname van de voedingsstoffen te optimaliseren.

Blaas

blaas functie

De blaas is als eindstation van de nieren de opslag voor je urine.
Bij zo'n 350 ml vulling krijg je aandrang om te plassen, echter je blaas kan zich maximaal vullen tot zo'n 800 ml.
Door de ligging ten opzichte van bijvoorbeeld je dikke darm kan de blaas voor problemen zorgen indien er obstipatie aanwezig is.
Daarnaast is de blaas bij mannen en vrouwen totaal verschillend.
De blaas kan gezien worden als een spier. Verkramping van de blaas kan een zwaar gevoel boven het schaambeen geven.
Het urinekanaal is bij de vrouw vijfmaal zo kort als die van de man. Dit gegeven ligt aan de oorsprong van urineweginfecties en blaasontstekingen, die bij de vrouw vaker voorkomen dan bij de man.
Een dysfunctie van de blaas moet dus bij mannen en vrouw verschillende benaderd worden.

Galblaas

galblaas functie

De galblaas is het peervormige zakje onder de lever.
Bij overgeven is gal uit de galblaas bruin groen, indien de gal rechtstreeks uit de lever komt, waar t is gemaakt, dan is het strogeel. De gal in de galblaas bevat slechts 10 a 20% van de oorspronkelijke vochthuishouding en is dus een dikkere substantie.
Galstenen zijn een gevolg van uitgekristalliseerd cholesterol of een laag peil van galzouten. Een galsteen op zich doet geen pijn, pas als ze af worden gevoerd via de afvoerkanalen kan je hier last van krijgen. Wanneer ze vast komen te zitten kan dat leiden tot een galblaas of alvleesklier ontsteking.

Alvleesklier

alvleesklier functie

De alvleesklier ligt voor een groot deel achter de maag en is met name bekend als insuline en glucagon producent. De welbekende stoffen die horen bij Diabetes Mellitus (suikerziekte) .
Daarnaast zijn er nog een aantal alvleesklier gerelateerde onderwerpen;
Sterke behoefte aan vlees en zoete of vette etenswaren.
Zonder reden dorst of snel honger na een maaltijd.
Vermoeid na alcohol is vaak een teken dat zowel de lever als de alvleesklier van slag zijn.
Een tot drie uur na t eten last van vermoeidheid, transpireren of misselijkheid.
Pijn in de rug en in het linkerschouderblad en linkerschouder zonder trauma.
Terugtrekkend tandvlees.
Hij scheidt enzymen af die suikers en vetten verteren, en die helpen bij het omzetten en transporteren van eiwitten, de soort voeding die je neemt is dus enorm belangrijk.